De intensief gebruikte recreatiegebieden langs de Oude Maas hebben te kampen met grote hoeveelheden zwerfafval op drukke (warme) dagen. Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde wil hier wat aan doen en oplossingen te zoeken voor dit probleem om het gebied mooi en schoon te houden.
Looptijd
Juni 2024 – voorjaar 2025.
Zwerfafval en volle vuilniszakken
In de zeer intensief gebruikte recreatiegebieden langs de Oude Maas blijven dagelijks grote hoeveelheden zwerfafval achter, met name op de speel- en ligweiden en parkeerplaatsen. Het gaat hierbij niet om dumpingen van grofvuil of drugsafval en ook niet om afval wat vanuit de rivier aanspoelt, maar om afval dat achtergelaten wordt door (dag)recreanten die doorgaans meerdere uren achtereen in het gebied verblijven. Dit zijn vaak groepen of gezinnen, maar ook jongeren die ’s avonds bijeenkomen. Een vrij nieuw fenomeen is dat blikjes door het statiegeld uit afvalbakken worden gevist, waarbij de troep op de grond achterblijft. En sinds inwoners voor afval per gewicht moeten betalen, worden ook steeds vaker vuilniszakken met huisvuil aangetroffen.
Zwerfafval levert niet alleen milieuverontreiniging en een negatieve uitstraling van het gebied op, maar ook hoge kosten voor beheer en onderhoud. Het bestuur wil graag het zwerfafvalprobleem met behulp van gedragsbeïnvloeding aanpakken en hiermee op één locatie een pilotproject uit te voeren.
In de zomer van 2024 wil het schap verschillende maatregelen uitproberen om te kijken of de hoeveelheid zwerfafval in het gebied Spuiveld Ziedewijdseland aan de Oude Maas kan worden verminderd.
Proces
- Juni-juli 2024: analysefase; nulmeting afval en Interviews met recreanten en andere betrokken organisatie bij het gebied.
- Juli 2024: voorbereidingsfase.
- Augustus-september 2024: uitvoeringsfase; treffen van maatregelen in het gebied op basis van de analysefase en starten communicatiecampagne.
- Augustus-september 2024: monitoring maatregelen.
- Oktober 2024: evaluatie maatregelen.
- Voorjaar 2025: vervolgactiviteiten op basis van evaluatie maatregelen.
Wat gaan we doen?
We beginnen bij de bezoekers van het gebied Spuiveld Ziedewijdseland (Oude Maas) om hen te bevragen wat ze van het zwerfvuil vinden en welke oplossingen zij zien. We willen graag samenwerken met betrokken uit de omgeving zoals de natuurverenigingen, de ondernemer en organisaties die langs de Oude Maas actief zijn.
Vervolgens zetten we een communicatiecampagne op. Dat kan via sociale media, posters of andere vormen van communicatie. We maken daarbij gebruik van de kennis van onder andere Nederland Schoon. Zo willen we bewustzijn creëren over de gevolgen van zwerfafval in de gebieden langs de Oude Maas.
In het gebied willen we maatregelen treffen om bijvoorbeeld afvalbakken te clusteren in zogenaamde afvaleilanden en/of te verplaatsen naar logischer locaties. Wat we precies gaan doen is afhankelijk van de uitkomsten van de analyse van het probleem.
Samenwerking
Voor dit project ontvangt het schap subsidie van de Provincie Zuid-Holland en een bijdrage van Rijkswaterstaat vanuit het Programma plasticvrije rivieren.
Contact
Monique Banus, projectleider, m.banus@staatsbosbeheer.nl of via 0655327817.