De es, een voor het Nederlandse landschap belangrijke boom gaat op grote schaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De es is een boomsoort die door heel Nederland voorkomt en herstelt niet van deze ziekte. Een ziekte die in een steeds hoger tempo toeslaat.
Veiligheid en noodzaak tot ingrijpen
De door essentaksterfte aangetaste bomen kunnen uiteindelijk gemakkelijk omvallen. Dit kan op termijn leiden tot gevaarlijke situaties. Het natuur- en recreatieschap IJsselmonde heeft opdracht gegeven om de aangetaste bomen te verwijderen. De werkzaamheden hiervoor zullen plaats vinden in de zomer van 2024. Binnenkort zullen de zieke bomen geblest worden met een oranje stip. Waar mogelijk blijven de gezond uitziende essen staan om zo de es ook in het landschap te kunnen bewaren. Deze worden op een later moment voorzien van een blauwe stip.
De zieke bomen leveren nu nog geen acuut gevaar op, maar kunnen dit uiteindelijk wel gaan doen. Dit houden we uiteraard goed in de gaten. Tijdens de werkzaamheden zullen verschillende paden en wegen door het gebied niet toegankelijk zijn voor bezoekers.
Herplant
Het weghalen van de essen zal op plekken leiden tot gaten in het groen. Deze plekken worden opnieuw ingeplant met een grote diversiteit aan bomen en struiken. Bos blijft zo bos. Deze bosdelen kunnen er de eerste periode minder aantrekkelijk uitzien, maar de diversiteit van de nieuwe aanplant, en het leeftijdsverschil met het bestaande groen, zal uiteindelijk zorgen voor een sterker, gezonder en beter beleefbaar bos voor mens, dier en plant. De planning is om direct de winter van 2024/2025 nieuwe bomen terug in te planten.
Caravan
Omdat de impact van de werkzaamheden veel vragen kan oproepen, is een boswachter van Staatsbosbeheer, namens het natuur- en recreatieschap, beschikbaar in het gebied. Hij staat hier met een caravan, vanaf deze locaties worden excursies georganiseerd. Men kan hierbij aansluiten, informatie krijgen en vragen stellen.
De datum en locatie waar de boswachter staat met de caravan zijn te vinden op de website van Staatsbosbeheer.